Werken bij Spang Makandra is helemaal niet prettig, het is GEZELLIG!

Een bedrijf dat heel anders is dan andere, moet wel Spang Makandra heten

Ik zat in een periode van mijn leven waarbij ik voor niemand, behalve me zelf wilde werken. Ken je dat? Baas in eigen huis? Ik begrijp dat dit niet een ieders ambitie is en maar goed ook, minder competitie (wink, wink). Ma goed, terug naar mijn ontmoeting met ‘a great place to work’. Ik besloot te solliciteren, omdat bijna een ieder om me heen dat een beter idee vond. And I tend to be a people pleaser. Echter heb ik er tot nu toe geen spijt van. Ik solliciteerde en kwam in aanmerking voor een uitdagende baan bij “a great place to work” – Spang Makandra. Met een platte organisatie structuur (waarvan alleen de theorie bekend was bij mij, maar voor het eerst in de praktijk zou meemaken), leads in plaats van managers, engines en geen afdelingen, geen directeur maar een servant catalyst en een vrije werkomgeving was Spang Makandra heel anders dan ik gewend was bij mijn vorige werkgevers.

Mijn journey tot “Baas in eigen huis” has started

Het hebben van een eigen onderneming is leuk, uitdagend, hoofdpijn, stress, voldoening en nog veel meer tegelijkertijd. Ik besef dat ik daarvoor nog veel meer ervaring nodig heb. Als Spang Makker (zo heet je dus nadat je in dienst getreden bent en een waardige ontgroening gehad hebt tijdens een Spang Hour) heb ik in het eerste jaar moeten bewijzen dat ik mijn ambities voor entrepreneurship ook kan omzetten in intrapreneurship. Ik mocht al in de eerste maand helpen ons iVent, een event compleet gericht op knowledge sharing mbt de mogelijkheden die de opkomst van ‘mobiel en ‘social’ computing biedt aan bedrijven, te plannen. Dit werd een groot succes! Ook mocht ik tijdens verschillende externe events potentiële klanten spreken en inlichten over de diensten van Spang.

Natuurlijk kwam ik niet in dienst met een takenpakket dat alleen bestond uit het helpen organiseren van activiteiten. Als entrepreneur moet ik weten om te gaan met klant issues en gezien ik de bewuste keus gemaakt had om mij 3 jaar te committeren als intrapreneur bij Spang betekende dit dat Spang nu ook “mijn” onderneming was. Verliest Spang een klant dan verlies ik een klant. Ik werd dus toegewezen als account manager van een aantal klanten. Het oppakken van verzoeken, het geven van advies, het gaan op klantbezoek, het oplossen van issues en soms een gezellige babbel, allemaal taken behorende bij een Jr. Digital Consultant (mijn functie titel).

De kennis en kunde om deze taken uit te voeren kwamen niet vanzelfsprekend, de wereld van Spang was voor mij nog een onbekende. But adapting to this world ging gelukkig wel snel. De omgeving was prettig en de sfeer ook.

Contributing to Spang 2.0

Nu al iets langer dan een jaar verder bij ‘a great place to work’ en ondertussen een aantal goede en slechte tijden meegemaakt. Maar dat moet ook zo, want niemand groeit door alleen goede tijden mee te maken. Ondertussen ben ik samen met het bedrijf de ‘Spang 2.0’ periode ingetreden. Het is een periode waarbij Spang zich vooral zal richten op de toekomst perspectieven. Een periode vol veranderingen, vooral voor de wat oudere (in dienstjaren) onder ons, die een bepaalde manier van werken gewend waren. Ik heb Spang Makkers zien gaan (omdat zij nu al toe zijn aan een andere uitdaging), maar ook zien mee groeien.

Met deze veranderingen had ik minder moeite en kon er wat sneller mee omgaan, omdat ik reeds met deze denkwijze naar binnen gebracht was. Ik voel mij dan ook verantwoordelijk om deze versie van Spang te helpen ontwikkelen.

With more “power” comes more responsibility

Het is nu tijd voor de next step in mijn functie als Jr. Digital Consultant, ik moet gaan groeien naar Medior. Of Course with more “power” comes more responsibility. Ik mocht in dit kader bijna geheel zelfstandig de coördinatie van onze Social Media Day tijdens de ICT Summit Paramaribo 2015 in handen nemen. Ook dit werd NATUURLIJK! (lees gelukkig, thank God) een succes.

De weg met uitdagingen wordt langer, maar dat houdt het spannend. Toch? Gelukkig heb ik een aantal collega’s die aardig een handje helpen bij mijn doorgroei en hoef ik dit niet alleen.

Mijn “periode” van baas in eigen huis was er toen, is er nog steeds en zal er altijd blijven, maar ik ben zeker weten trots op mijn keus van intrapreneur bij Spang. Ik weet niet voor hoelang ik nog de kans krijg deel uit te maken van het Spang team, maar elke minuut dat ik er ben is: a minute well spent.

Santoucha Slijngard


If you enjoyed the read then please help me select my next topic. Waar zou jij meer over willen weten?

  • the do’s and dont’s voor het opstellen van een basic newsletter naar mijn klanten
  • het belang van het koppelen van jouw website met jouw social media kanaal
  • tips & tricks voor het schrijven van een online communicatie plan